Max Rudolf Morgenthaler

Max Rudolf Morgenthaler

Euronedu   | 2022. szeptember 05. |   Tudtad?

Max Rudolf Morgenthaler 1901. május 20-án Burgdorfban született és ott is járt középiskolába. 1919-től szülővárosa főiskoláján kezdett kémiát tanulni, majd 1924-től doktorandusz hallgató volt a Berni Egyetemen, és a berni kantoni laboratóriumban dolgozott. 1926-tól 1929-ig a Liebefeldi Szövetségi Tejipari és Bakteriológiai Intézet munkatársa. 1929-ben kerül a Nestléhez.

De nézzük csak, hogyan is indult a történet. 1929-ben járunk. Összeomlik a Wall Street, a kávéárak negatív rekordokat döntögetnek, és az egyik jelentős Latin-Amerika-i érdekeltséggel rendelkező bank felhívja Louis Dapples-t, a Nestlé akkori elnökét azzal, hogy lehetne-e a túltermelésből származó kávékészletekből „oldható kávékockát” gyártani.

Ekkor csatlakozik dr. Max Morgenthaler vegyész a céghez, hogy segítsen a kutatóknak megoldást találni. Többször úgy tűnik, hogy zsákutcába kerültek, le is állítják a projektet, de Morgenthaler szabadidejében tovább dolgozik rajta, majd az elért eredményei hatására újra indul a kutatás a Nestlénél. Végül kilenc év elteltével Max Morgenthaler feltalál egy kényelmes, oldódó kávéport, amely megőrzi a bab valódi aromáját, de sokkal gyorsabban elkészíthető. Az instant kávét a saját nevére szabadalmaztatta.

Forradalmi munkája eredményeként 1938-ban elindul a Nescafé gyártása. Svájcban azonnal hatalmas sikert arat. A márkát az Egyesült Királyságban két hónappal később, az Egyesült Államokban pedig 1939-ben vezették be. 1940 áprilisára a Nescafé világszerte 30 országban volt elérhető.

1940-ben Morgenthaler megkapta a cég Arany Érdemérmét és a cég nevében történő aláírási jogot. 1955-ben mégis haraggal (és jogi bonyodalmakkal) váltak el egymástól.