Mark Twain és a melltartó

Mark Twain és a melltartó

Euronedu   | 2021. január 30. |   Tudtad?

Mark Twain, eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens a Missouri állambeli Floridában született 1835. november 30-án, és Reddingben (Connecticut) hunyt el 1910. április 21-én. Foglalkozását tekintve író, újságíró, humorista.

Számtalan művet írt, amelyek közül talán a legismertebbek (főleg a megfilmesítésük óta) a Huckleberry Finn kalandjai, a Tom Sawyer kalandjai vagy éppen az Egy jenki Arthur király udvarában. Köztudott tény, hogy imádta a macskákat, and so on... Ezeknek a dolgoknak bárhol utána tudsz olvasni.

De azt tudod-e, hogy mi köze van ennek a nagyszerű írónak a melltartókhoz? Zsenialitásáról mi sem tanúskodik jobban, hogy nem csak írással foglalkozott, hanem sok minden más is érdekelte. Így például hatalmas érdeklődést mutatott a technika vívmányai iránt is (ami olykor nagy gondokat okozott neki és családjának, de erről majd máskor), több találmányt is szabadalmaztatott.

Ezek egyike az 1871-ben Samuel Langhorne Clemens név alatt beadott szabadalmi jog iránti kérelme „A ruhák állítható és leszerelhető hevedereinek fejlesztése” névre hallgatott. Ebben a szabadalmi bejelentésben még szó sem volt melltartókról, Twain a kis kapcsokkal ellátott, rugalmas anyagot eredetileg mellényre, pantallóra és egyéb ruhadarabokra szánta. Az „eszközt” - írja az amerikai szabadalmi és védjegyhivatal - nemcsak ingek, hanem alsónadrágok és női fűzők esetében is használták. A feltaláló célja az volt, hogy megszüntesse a nadrágtartókat, amelyeket kényelmetlennek tartott.

 

Kép forrása