Levi Strauss, a farmerkirály

Levi Strauss, a farmerkirály

Euronedu   | 2021. január 24. |   Tudtad?

A Levi Strauss farmermárkát mindenki ismeri. Nagyon sokan azt gondolják, hogy a farmerbirodalom alapítója amerikai. Pedig nem. Németországban született.

Az északnémet Buttenheimban látta meg a napvilágot Löb Strauss néven 1829 február 26-án. Hétgyermekes családból származott. 18 éves volt, amikor édesanyjával és két nővérével áttelepült Amerikába. Nevét 1850-ben változtatta meg Levi Straussra. Az amerikai állampolgárságot 1853-ban kapta meg. Ekkor költözött San Franciscoba, ahol ruhaüzletet nyitott. Innen indult világhódító útjára a farmernadrág.

A farmereket eredetileg az aranyásóknak tervezték munkaruhának. A márkajellé vált szegecseket eredetileg arra használták, hogy megerősítsék a nadrágok azon részeit, amelyek leginkább ki vannak téve annak, hogy leszakadjanak. Ezekre a szegecsekre nyomják azóta is a Levi’s feliratot.

Levi Straussra a szülővárosa olyannyira büszke, hogy tiszteletére 2000-ben a volt szülőházában múzeumot alakítottak ki. A lakóház 1687-ben épült, eredetileg egyszintes fachwerk-házként, később azonban többször átalakították. Régóta áll műemlékvédelem alatt. Ennek köszönhető, hogy nem került lebontásra, pedig már nagyon rossz állapotban volt, hanem 1992-ben elkezdték a felújítását.