Látnivalók Godric's Hollow-ban

Látnivalók Godric's Hollow-ban
Avagy hol született Harry Potter?

Euronedu   | 2022. július 31. |   Tudtad?

A források alapján a falu névadója mindenképpen Griffendél Godrik, aki szintén itt látta meg a napvilágot. Arról megoszlanak a vélemények, hogy azért hívják így a települést, mert róla nevezték el a falut, vagy ő adta a nevet a szülőfalujának.

Potterék emlékműve

A falu közepén egy kis téren áll a háborús emlékmű, egy obeliszk, amelyen sok név szerepel. Amikor egy varázsló elmegy mellettük, Lily Potter, James Potter és Harry Potter állóképévé változik.

A falu főtere

A falu főterén van egy mugli kocsma. A Church Lane pedig összeköti a főteret a Szent Jeromos-templommal.

Dumbledorék háza

Miután Percival Dumbledore-t az Azkabanba zárták három mugli gyermek megtámadásáért, felesége, Kendra Dumbledore gyermekeikkel, Albusszal, Aberforth-tal és beteg lányukkal, Arianával Godric's Hollow-ba költözött. A ház Bathilda Bagshot, a mágikus történész háza mellett állt. Itt éltek Dumbledorék Kendra és Ariana haláláig.

Potter ház

Egy ház, amely valójában úgy nézett ki, mint a többi, de a felső emelet jobb oldala szétrobbant: itt vallott kudarcot Lord Voldemort, amikor megpróbálta átokkal sújtani megjövendölt ellenségére, a csecsemő Harry Potterre. Amikor a kertkaput boszorkányok vagy varázslók érintik meg, egy fatábla jelenik meg a következő arany betűkkel: "Itt vesztette életét 1981. október 31-én éjjel Lily és James Potter. A mai napig fiuk, Harry az egyetlen varázsló, aki valaha meghalt, és túlélte a gyilkos átkot. Ezt a házat, amelyet a muglik nem láthatnak, romos állapotában hagyták meg, hogy emléket állítson a Pottereknek és hogy soha ne feledkezzünk meg a családjukat elpusztító erőszakról."

Temető

Godric's Hollow temetőjében sok ősi varázslócsalád neve megtalálható, ezért sokan azt állítják, hogy kísértetjárta hely. Amikor Harry karácsony éjszakáján ott járt Hermione Grangerrel, megtalálták Kendra és lánya, Ariana sírját, a következő idézettel: "Ahol a kincsed, ott a szíved is." (Máté 6:21), Ignotus Peverell sírja a Halál ereklyéivel, valamint James és Lily Potter sírja az idézettel. "Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál.." (Korinthus 15:26).

Szent Jeromos plébániatemplom

A kis templom közel a falu főteréhez, a Church Lane végén áll. A templom és az azt körülvevő temető egy kis dombon található, fallal körülvéve. A templom valószínűleg a 12. század előtt épült. Az 1990-es években Stephen Swain volt a falu plébánosa.


 

De hol is található az “igazi” Godric’s Hollow? A helyszín Suffolk, a falu neve pedig Lavenham. Fontos megjegyezni, hogy bár Lavenham a Harry Potter – Halál ereklyéi 1. rész egyik helyszíneként ismert, a Harry Potter szereplői valójában soha nem jártak itt.

A forgatócsoport 2010-ben nagy titokban osont be a faluba, és készített néhány felvételt a jellegzetes favázas házakról. A film készítői azután ezekkel a felvételekből mesterségesen “állították össze” Godric’s Hollow faluját.

Daniel Radcliffe és Emma Watson egy filmstúdióban forgatták a Godric’s Hollow-i jeleneteket, és green screen technikát használva “varázsolták rá” őket a Lavenhamről korábban készült videófelvételekre.