Kávéházak Bécsben

Kávéházak Bécsben
Hogyan is kezdődött?

Euronedu   | 2022. augusztus 08. |   Tudtad?

Hatalmas jutalmat kapott a királytól, építési telket, kereskedelmi engedélyt, és különböző hadizsákmányokat, köztük egy zsák titokzatos babszemekkel teli zsákot. Ezek a dolgok vezettek oda, hogy  1683-ban megalapította az első kávéházat Bécs központjában, a Szent István-székesegyház közelében. De mi is az igazság?

A valóságban az első bécsi kávézó egy Johannes Diodato nevű örmény kereskedőé volt, aki 1685. január 17-én kapta meg I. Lipót császártól az első kávézói kiváltságot. A 18. század elejétől megjelentek az első újságok is a kávéházakban, ami olyan illusztris vendégeket vonzott, mint írók, művészek és professzorok, akik szó szerint magukba szívták a világ minden tájáról érkező híreket.

Újabb mérföldkő a bécsi kávéházi kultúra történetében, amikor 1788-ban Martin Diegand megnyitja az első bécsi koncertkávézót, a bécsiek legnagyobb örömére. Többek között Mozart és Beethoven is szeretett zenélni ezekben a kávéházakban. A 19. század közepén néhány koncert már reggel 6 órakor elkezdődött.

A nők csak 1856-tól látogathatták a kávéházakat.

A bécsi kávéházak és kávéházi kultúra hírének elterjedését az 1873-as világkiállítás hozta magával, amikor is több ezer és ezer látogató érkezett a városba a világ minden tájáról. A látogatók közül sokan megismerték a bécsi kávéházakat és annak csodálatos eleganciáját.