Davos

Davos
Európa legmagasabban fekvő városa

Euronedu   | 2022. augusztus 22. |   Tudtad?

Davos Graubünden kantonban található. Csodálatos úticél nyáron, számtalan túraútvonalával (kb. 700 km), amelyek napsütötte réteken és árnyékos erdőkön vezetnek keresztül, olykor kimondottan szédítő magasságban. Ha már arra járunk, mindenképpen ejtsük útba a Davos-tavat is. Megéri.
Fekvése miatt Davos télen is rengeteg élmény kínál. Érdekesség, hogy már 1883-ban rendeztek itt szánkóversenyt, az első síliftet pedig 1934-ben avatták fel. Még Thomas Mann, az irodalmi Nobel-díjas is lelkesedett Davosért, itt írta meg jól ismert „Der Zauberberg” című regényét.
Davos azonban nemcsak gyönyörű környezetéről, hanem különleges gyógyító klímájáról is ismert. A davosi éghajlat egészséges és gyógyító ereje hasznos a tüdő- és légúti betegségek kezelésében, akár fertőzésről, akár allergiáról van szó. A pollenallergiások is értékelik a davosi nyaralásokat, mert a magasság miatt a pollenterhelés évi néhány hétre csökken.
Davosban már 100 évvel ezelőtt színházak, kávéházak, koncertek és mozik szórakoztatták a tisztelt nagyérdeműt, ma pedig a sport és a kulturális tevékenységek széles skáláját kínálja a város, galériákkal és múzeumokkal, valamint pezsgő éjszakai élettel.
Mindenképpen szót kell ejtenünk a Davos által kínált síelési lehetőségekről. A város környékén öt első osztályú síterület található: Parsenn, Schatzalp, Jakobshorn, Rinerhorn és Pischa. Összesen 320 kilométernyi pálya és Körülbelül 60 felvonó és gondola áll a télen idelátogatók rendelkezésére.
A város jégkorongcsapata a HC Davos, 1923 óta évente megrendezi a nemzetközi Spengler-kupát. Nem mellesleg pedig, ha nem is itt született, de itt nőtt fel Jurij Podladtchikov, a 2014-es téli olimpia snowboard-bajnoka.