Charles Kuonen függőhíd

Charles Kuonen függőhíd

Euronedu   | 2021. január 27. |   Tudtad?

A világ leghosszabb gyalogos függőhídja, Svájc déli részén, Wallis kantonban található, a Matterhorn közelében. A Grabengufer szakadék felett köti össze Zermatt és Grächen településeket. A hídról csodálatos kilátás nyílik a Matterhornra.

Érdekes (vagy mindenki válasszon számára tetsző jelzőt) lehet átkelni ezen a hídon, miközben alattunk a mélység és a völgy. Erre egyébként, nyilván nem véletlenül, csak májustól októberig van lehetőség. Télen a híd le van zárva. Rossz idő esetén is azt javasolják, hogy mondjunk le a hídon való átkelésről a villámcsapás veszélye miatt. A hidat természetesen mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe, az átkelésnél pedig határozottan előnyt jelent, ha valaki nem szédülős.

A híd hossza 494 m, szélessége pedig 65 cm. Eredetileg 2010-ben készült el itt az Európahíd, amelyet azonban az átadása után két hónappal egy sziklaomlás ripityára tört. Ettől kezdve az Europaweg vándorainak le kellett ereszkedniük a völgybe 500 métert, majd ugyanannyit vissza, hogy útjukat folytathassák, ami meg is látszott az erre járók számán.

A helyreállítási munkálatokat 2017. május 8-án kezdték meg, 720.000 svájci frankba kerültek, két és fél hónapig tartottak. A hidat 2017. július 29-től használhatják újra a túrázók. A Charles Kuonen-ról elnevezett új függőhíd 200 méterrel mélyebben épült meg, mint az eredeti Európahíd.

A tartókötelek átmérője 53 mm. Egy speciális csillapítórendszer csökkenti a kilengést. A híd teljes súlya 58 tonna.

 

Kép forrása